Надълго за СУПТО, iReg 5, фискални у-ва и др.

POS

След множество промени и отлагане на сроковете, към днешна дата като че ли ситуацията около Наредба Н-18 е ясна. Новия срок за привеждане към изискванията е 31ви януари 2020г. Това обаче е само повод за тази публикация, която обхваща теми като еволюция на ЛИС iLab, фискални устройства, платежни терминали и мн. други. И най-важното – нашите указания и съвети за следващите няколко месеца. От особена полза е и секцията Въпроси и отговори.

От февруари т.г. усилено работим по генерално нова версия на ЛИС iLab. В началото основния замисъл беше привеждане към изискванията на Н-18, но след задълбочаване, се стигна до извода че iReg Регистратура следва да се препише на поне 80%. Поради това, включихме в етапа и много други идеи, чакащи момент за реализация. Предстоящите новости включват почти всички модули на системата, както и радикални промени в цялостната архитектура. Ето защо, СУПТО [1] СУПТО – Софтуер за Управление на Продажбите в Търговски Обект версията ще дойде със сървърна версия 5. И така, какво да очакваме?

Архитектура на визити

В сървърна версия 5, визитите вече могат да включват множество продажби. Ето един често срещан реален пример за визита с три продажби:

  • Продажба по НЗОК, с едно направление от Д-р Георгиева, ОПЛ в индивидуална практика Здравец ЕООД;
  • Продажба по НЗОК, с две НМДД, издадени от Д-р Василев, кардиолог в МЦ Крепко здраве ООД.
  • Продажба по частен поток, за няколко изследвания, които по принцип са платими от НЗОК, но за които пациента няма НМДД и ще плати сам.

Горния пример подсказва че във версия 5, визитата обединява произволен брой продажби по различни схеми на продажба, различни лекари, фондове и т.н. В същото време визита остава консистентна по отношение на проби, от медицинска гледна точка и т.н. Друго важно приложение е обединяването на основна и допълнителна поръчки, в т.ч. при интеграция с външни системи като БИС и подобни.

Диаграма на визита в iReg 5

Нов външен вид

Както и във вече внедрената iLab Лаборатория версия 5, външния вид е много променен и (според нас) значително улеснява потребителя. Помислено е както за по-големи екрани, така и за вече навлизащите такива с 4K (UHD) резолюция.

Общ изглед на iReg 5

По-внимателния читател ще забележи и един бутон Документи. Да, интегрирахме в ЛИС iLab и система за управление на документи (DMS [2] DMS – Document Management System. Електронна система за управление на документите.), и по-специално реализацията на OpenKM (open source).

СУПТО и медицинска версии

iReg 5 ще бъде публикувана и внедрявана в две издания – СУПТО и Медицинско издание. Първото е предназначено за самостоятелни лаборатории, докато второто – за болнични лаборатории, при които СУПТО е друга система – БИС [3] БИС – Болнична информационна система , ERP [4] ERP – Enterprise Resource Planning – Планиране на ресурсите на предприятието. Софтуер за счетоводство, склад, ТРЗ и други модули, обединени в една система. или друго. В зависимост от изданието, някои функции няма да са налични.

Фискални устройства

Към днешна дата, СКАЙУЕР Груп ЕООД продължава и дори задълбочава партньорството си с Датекс ООД. iReg 5, поне към януари 2020г., ще поддържа фискалните устройства само на тази фирма [5]Има планове и за устройства на други фирми, но това мже да се случи на по-късен етап. Препоръчителното устройство от средна клас е DP-25. Изключително важно е да отбележим, че почти всички устройства са дублирани в две версии – „чиста“ и X версия. Специално за модела DP-25 важи същото – има DP-25 и DP-25X. Текущата версия на iReg (версии 4.x) поддържа само „чистите“ модели, т.е. без буква X. Ето защо, при закупуване на устройства преди излизане на iReg 5, следва да се избира само „чистия“ вариант.

Datecs DP-25

Фискален сървър

Модула е отдавна познат на някои клиенти, но се ползваше относително рядко. С Наредба Н-18 обаче, става почти задължителен за повечето клиенти. Причината е, че съгласно новия регламент, системата не бива да работи пълноценно (т.е. да допуска каквито и да било редакции) без връзка с фискално устройство. Това означава, че ако на дадена регистратура се регистрират дори само проби по схема на продажба с нулеви цени, то тя трябва да има връзка с ЕКАФП [6] ЕКАФП – Електронен Касов Апарат с Фискална Памет. Поради тази причина, за много работни места ще се наложи да се подсигури връзка с фискално устройство, дори и от тях никога да не се издават фискални бонове (в т.ч. компютри на които се коригират направления). И за да спестим излишни устройства, се налага ползването на фискалния сървър, чрез който две (или повече) работни места споделят едно общо устройство.

Новата версия на Фискален сървър

Всичко казано по-горе не важи за медицинското издание на iReg. Клиенти, ползващи фискалния сървър с устройства, закупени от друг дилър, следва да заплатят лицензионна такса [7]Изключение от това е ситуация, в която клиента е поръчал на СКАЙУЕР Груп устройство, но то не е било доставено по наша вина в размер на около 100 лв. без ДДС за всяка инсталация.

Видове плащания

iReg 5, както поради Н-18, така и във връзка с модернизация на системата, поддържа различни видове плащания, в т.ч. в брой, с ваучери и кредитни/дебитни банкови карти.

Платежни терминали

Именно заради поддръжката на банкови карти, и то по начин съвместим с Н-18, се налагат редица промени. За да извлечем максимална ползва от всичко това, добавяме и поддръжка на платежната система на горепосочения партньор – Датекс. Интересното в случая е, че при избиране на плащане с карта, iReg подава автоматично сумата на платежния терминал, така че да се избегнат евентуални операторски грешки. От друга страна, платежния терминал информира iReg че плащането е одобрено, като по този начин гарантира верността на информацията в системата и отпечатаното на фискалния бон вид плащане. Платежните терминали на Датекс работят в комбинация с техните фискални устройства. Именно това е причината да се облегнем на цялата последователност – фискално устройство, платежен терминал и платежна система (без участието на банка-посредник).

Платежен терминал и стойка на Датекс (в различен мащаб)

Важно е да се отбележи, че СКАЙУЕР Груп ЕООД има договор както с Датекс ООД (за фискални устройства), така и с Датекс Пеймънт Технолоджи ЕАД, така че сме в състояние да доставим фискалните устройства, терминалите и да оформим всички детайли по включване в платежната система. Терминалите поддържат плащания с Visa, MasterCard, Diners Club, Discover, BCard, GooglePay и ApplePay. Работят с магнитни и чип карти, както и с безконтактни такива.

Поддържани карти и системи от DatecsPay

Нов iFin Финанси 5

Разбира се, част от СУПТО е и iFin Финанси. Осъвременяване е слаба дума за промените там. Ще разкажем за това в отделна публикация, като тук само ще загатнем че става въпрос за уеб приложение, а картинката по-долу казва достатъчно много. О, да, работи и на телефони 🙂

Указания и съвети

Нашите съвети за действия до 31ви януари 2019 г., според конкретни ситуации:

Имате вече закупени Датекс устройства, които обаче са със стария софтуер (не отпечатват QR код[8]Quick Response code – двумерен (2D) баркод, който кодира Интернет връзка)

Свържете се с Вашата сервизна фирма и поискайте обновяване на софтуера на устройството. Проверете колко свободни записи има във фискалната памет, и ако те са по-малко 200, поискайте заедно с обновяване на софтуера, да Ви бъде сменена и паметта.

Имате фискални устройства от друг производител

Поръчайте нови устройства. Ние можем да ви ги доставим и в този случай ще избегнете лицензионни такси за Фискалния сървър. За да поръчате фискално устройство от нас, моля попълнете тази форма или ни се обадете.

Отваряте нова регистратура

Поръчайте необходимия брой устройства. Ако работните места са повече от едно и са непосредствено едно до друго, можете да закупите само едно устройство, което да работи споделено чрез Фискален сървър (при закупуване на устройство от нас не дължите лицензионна такса).

Изтича договор за поддръжка на устройство или свободните записи в паметта му свършват.

Ако устройството Ви е на Датекс, свържете се с нас за да потвърдим че е съвместимо с Н-18 и iReg, и при потвърждение, подновете договора си. Ако устройството е със стар софтуер (няма QR код), поискайте обновяване. Ако устройството не подлежи на обновяване или не е съвместимо с ЛИС iLab, поръчайте ново устройство.

Въпроси и отговори по Н-18

Кога влиза в сила регулацията на СУПТО? На 21ви януари 2020 г. Декларация за ползване на лицензиран СУПТО се подава до 31ви март 2020 г.

Как да разбера дали софтуера на даден касов апарат е обновен, т.е. съвместим с Н-18? При отпечатване на фискален бон, обърнете внимание дали в края на бележката, между реда „Обща сума“ и реда „ФИСКАЛЕН БОН“ има отпечатан QR код. Ако има, значи софтуера е от новия тип.

Примери за стар и нов софтуер на фискално у-во

Мога ли да имам фискални устройства, които да работят отделно от софтуера? Не, всички устройства трябва да работят в режим на фискален сървър и не се допуска ръчно издаване на фискални бонове. Изключение са мобилните работни места, в които няма софтуер.

Мога ли да имам модул на iLab, който не е свързан с фискално устройство? Зависи за кой модул става въпрос. За iReg е задължително. Ако няма налична връзка с фискално устройство, програмата ще работи в режим само за четене и не допуска нови регистрации, както и модификация на съществуващи данни.

Мога ли да имам повече от един СУПТО? В рамките на една фирма или организация – да, но в рамките на конкретен търговски обект – не се допуска.

Може ли да ползвам iLab в медицински режим? Да, но само при условие че организацията ползва друго СУПТО. Сценарият е приложим основно за болници, при които СУПТО е БИС или ERP и лабораторията не регистрира амбулаторни пациенти, или ако такива има, те се регистрират и в БИС или ERP. При този вариант, в iReg никъде не се показват цени и функциите за работа с фискално устройство не са налични.

Мога ли да ползвам медицинската версия на iLab и да издавам касови бонове на ръка? Не, в този вариант ще се окажете във ситуация на използване на нелицензиран СУПТО и ще бъдат наложени всички санкции по Н-18, в т.ч. затваряне на бизнеса.

Как трябва да издавам фискални бонове от мобилно работно място (например при домашно посещение или профилактика)? Този случай се приравнява на търговски обект в който не работи СУПТО и фискалните бонове се издават от мобилен касов апарат. При последваща регистрация в iReg, сметката се закрива с тип плащане „Платено на мобилен ЕКАФП“.

Какъв достъп има НАП до моя софтуер? Всякакъв, всичко свързано с думата „пари“ е достъпно по Н-18 за НАП. При проверка от страна на НАП трябва да предоставите пароли за iReg и iFin. Също така е разработен и модул Одиторски профил, чрез който служители на НАП могат да експортират почти всички данни от ЛИС iLab.

Мога ли да издавам фактури на пациенти, платили в брой чрез друг софтуер или „на ръка“ от кочан? Не, не е допустимо.

Ако ползвам СУПТО ЛИС iLab, мога ли да издавам фактури на корпоративни клиенти с друг софтуер? Може, при следните обстоятелства: 1). Този „друг софтуер“ се намира извън търговски обект в който ползвате СУПТО iLab, т.е. извън на лабораторията, например офис на Вашия счетоводител, административен офис извън помещенията на лабораторията и подобни. 2). Ако фактурите включват и плащания в брой или банкова карта, самия „друг софтуер“ следва също да е лицензиран и деклариран СУПТО.

Може ли ЛИС iLab да работи в демонстрационен режим или в режим обучение? Не, това е изрично забранено в Н-18.

Мога ли да ползвам iReg от дома си или друго място (в т.ч. „на път“), където нямам фискален апарат? Да, но ще бъде в режим „само за четене“ и няма да можете да правите редакции на каквото и да било. Ако е необходимо да имате пълен достъп, трябва да ползвате Фискален сървър, чрез който да се свързвате с фискалното устройство в лабораторията през Интернет. Разбира се, ще трябва да оставите и самото фискално устройсвто включено.

Print Friendly, PDF & Email

Бележки

Бележки
1 СУПТО – Софтуер за Управление на Продажбите в Търговски Обект
2 DMS – Document Management System. Електронна система за управление на документите.
3 БИС – Болнична информационна система
4 ERP – Enterprise Resource Planning – Планиране на ресурсите на предприятието. Софтуер за счетоводство, склад, ТРЗ и други модули, обединени в една система.
5 Има планове и за устройства на други фирми, но това мже да се случи на по-късен етап
6 ЕКАФП – Електронен Касов Апарат с Фискална Памет
7 Изключение от това е ситуация, в която клиента е поръчал на СКАЙУЕР Груп устройство, но то не е било доставено по наша вина
8 Quick Response code – двумерен (2D) баркод, който кодира Интернет връзка
Етикети :,,,