Здравноосигурителен статус

От 15.11.2019 НАП направи промяна (без да уведоми никого) в сървъра си за проверка на здравноосигурителния статус. Промяната се състои в преминаване към протокол TLS 1.2, вместо досега използвания SSL 3.0. Като резултат, iReg и iLabExp не могат да правят проверки, и показват грешка Could not create SSL/TLS secure channel.

Технически (и политически) детайли: SSL 3.0 е компрометиран от гледна точка на сигурност, което е известно от години. Отдавна е заменен от кадърните хора с по-новия TLS 1.x. Още когато НАП пусна услугата, ги уведомихме за този проблем, но разбира се, в типично БГ чиновнически команден и надменен стил, дори не ни отговориха. Сега, след не-знам-колко години, след резила с изтичане на над три милиона ЕГН-та и други лични данни, някой си е решил да прегледа какво има по сървърите им. И този някой, явно им е казал че SSL е проблем. Дотук добре, след има няма 5 години НАП решиха да си оправят глупостите (след епичния теч на данни). Проблема е че не уведомиха никого за това. Междувременно, ние трябваше да „счупим“ заявките за да може услугата от iReg да работи. До онзи ден. Сега ще чистим след „специалистите“. В командните държави от (пост)съветски тип е така. И така ще бъде, докато администрацията ни е с манталитета на милиционер от късния соц. Разбира се, НАП няма пощенски списък, с който да уведомява разработчиците. Те са началници и обяснения никому не дължат. Ние, плебса, ще козируваме на другаря началник и ще разбираме какво става от „една жена с връзки във Външно“… Някои така и не разбраха разликата между електронно управление и „електрафикация и колективизация“. Такива работи с електрическите услуги по нашия край.

Какво правим? Публикуваме нови версии на iReg (4.14.3) и iLabExp Експортер (5.4.1). Който и когато може, ги инсталира. Както се казва – честито на спечелилите!

Забележка: „Тиквови (Cucurbitaceae) е семейство едногодишни и многогодишни тревисти увивни растения, разпространени в тропичните, субтропичните и умерени области. Включва около 800 вида в 125 рода. To e основно семейство на разред Cucurbitales. В него се класифицират важни зеленчукови култури като диня, краставица, пъпеш, тиква, тиквичка. Други са с нехранително (кратуна) или декоративно значение. Част от тях са едни от най-рано култивираните видове в Стария и Новия свят.“ (Уикипедия).

Print Friendly, PDF & Email
Етикети :