iLink 4.10.2 (Преданалитика)

Публикуваме новата версия на iLink – 4.10.2. Формално, в нея са добавени само два нови протокола – Roche p612 и Dirui CS-T240. Версията идва с нов номер на ревизия, което подсказва че в нея няма нищо революционно. Но всъщност, с тази версия отново пишем история. Ето защо:

Първата преданалитична система в България

След много промени в ЛИС iLab, както и след бурно развитие на лабораторната дейност в България, най-накрая е факт първата инсталираната и работеща в страната преданалитична система. Инсталацията е на Roche, модел p612 и работи в МДЛ Цибалаб ЕООД.

Свързването на системата е възможно, благодарение на преминаване на баркодирането в ЛИС iLab на ниво материал. Според терминологията на Roche, баркодирането на ЛИС iLab е на трето (най-високо) ниво. Именно тази промяна, направи възможно свързването на тази система и гладкото ѝ интегриране в автоматизацията на Цибалаб.

За какво е целия шум?

На първо място, с тази инсталация и предвид развитието на конкурентни системи, към днешна дата е доказан факт че ЛИС iLab е единствената ЛИС в страната, която може да обслужва преданалитична система. На втори място, Цибалаб постави километричен камък в развитието на лабораторната диагностика в страната и нейната автоматизация. България „светна“ на картата на Европа в областта, и макар и с единствена засега инсталация, показа че и у нас някои неща се случват на средно европейско ниво. Не на последно място, можем да кажем че у нас има капацитет и опит във внедряването на подобен род системи.

Накъде?

Разбира се, има още много да се направи по въпроса. На първо място, следва да се разработи системата за динамичен контрол на машината, така че ЛИС да взема решение дали да се прави преливане (aliquot). Това всъщност вече е възможно, доколкото системата локация-точка на обработка (т. нар. карта на материала) вече е факт. След като съберем достатъчно опит, ще преминем към динамично управление на преданалитичната система. На второ, но не последно място, следва вие – нашите клиенти, да формирате финансов, управленски и организационен капацитет, за да сте в състояние да интегрирате подобни решения. От страна на ЛИС сме на ниво 🙂 Надяваме се в следващите няколко години преданалитичните системи да станат стандартно оборудване.

Това не е края

Да, разбира се вече работим по финансово-организационен модел на ЛИС за управление на … ами да – постаналитиката. Бъдещето вече е тук!

Print Friendly, PDF & Email
Етикети :,