НЗОК отчети и Екпортер 5 (бета)

По информация от НЗОК, още от 1-ви юли т.г., лабораториите трябва да преминат към отчитане от общ файл, към файлове по лекар-изпълнител. Удължаване на срока на старите отчети е възможно, но засега не е потвърдено официално. По тази причина, в края на този месец клиентите на ЛИС iLab трябва да преминат към нова версия на iLabExp Експортер.

История на Експортер вер. 5

Освен че новото отчитане става с няколко файла (по един за всеки лекар-изпълнител), формàта на XML-а е различен от досегашния. От друга страна, досегашните версии на Експортер бяха базирани на код, основно разработен през 2008-2009, при това базиран на още-по стара кодова база. Налице беше значително морално остаряване. Всичко това доведе до разбирането че трябва да направим чисто нов инструмент, който да отразява както днешното технологично ниво, така и актуалните регулации. И така, вече сме на етап „бета“ версия на продукта, който ще излезе с официална версия 5.0.0. Ето и предварителен поглед върху новия Експортер.

В тази публикация ще се въздържим от подробна информация, но е редно да отбележим че с помощта на СМДЛ Бодилаб ЕООД (Сливен) още днес направихме първи реален отчет с новия тип файлове.

Какво следва от всичко това?

  1. От 1-ви юли всички клиенти на ЛИС iLab следва да се отчитат с новия инструмент, което от своя страна следва че е ще е
  2. Необходима подготовка на служителите, отговорни за отчитането (вероятно ще има webinar или като минимум видео-урок в YouTube).
  3. Всички лаборатории, работещи с НЗОК трябва да осигурят универсален електронен подпис на всички работещи лекари в лабораторията.

Подчертаваме че т.3. може да отнеме време и е редно подготовката за нея да стартира възможно най-бързо.

Моля, проверявайте настроящия сайт редовно в следващия месец за да се адекватно информирани за тази важна промяна. Най-добрия вариант е да се абонирате с инструмента вдясно от публикацията :-).

Print Friendly, PDF & Email
Етикети :,,,